Wanneer ga je naar een psycholoog?

Ik vind het moeilijk om de stap te zetten

Veel mensen aarzelen om naar een psycholoog te gaan.
Dat komt omdat we graag, voordat we gaan willen weten wat we hebben. En liefst ook wat er aan gedaan kan worden. Heel begrijpelijk, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig.

Laat ik het zo uitleggen: je gaat niet met elk wissewasje naar je huisarts. Soms ‘kijk je het even aan’, je houdt het wat meer in de gaten. Totdat er een moment komt dat je naar de huisarts gaat. Op dat moment weet je gewoon: ‘en nu ga ik.’ Je denkt niet na over of het wel erg genoeg is en of je het niet zelf hoeft te kunnen oplossen. Het is een onderbuikgevoel.

Je bent al op weg

Welnu, dat onderbuikgevoel heb je nu waarschijnlijk ook of misschien al wel een tijdje. ‘Nu is het moment’.

Het is mijn oprechte overtuiging dat je moet luisteren naar dat gevoel. Ook als je nog niet weet wat je precies dwars zit. Net als bij de huisarts is het de taak van de psycholoog dat uit te vinden.

Wat gaat een psycholoog zeggen?

Allereerst kun je je verhaal kwijt. Dat heet een intake-gesprek en voor veel mensen is het gewoon al fijn om te vertellen en gehoord te worden.

Voordeel: je vertelt je verhaal aan iemand die ervoor geleerd heeft te snappen wat er aan de hand is. Ook al voelt het nu misschien niet zo, je bent niet de enige met jouw klacht of vraag en ook niet de eerste. De psycholoog herkent dus onderdelen van jouw verhaal uit andere verhalen en weet ook wat jullie moeten doen zodat jij je beter gaat voelen.

De psycholoog zal je precies vertellen wat hij of zij denkt dat er bij jou speelt en hoe dat aangepakt kan worden. Als je het daarmee eens bent ga je samen aan de slag.

Gaat de psycholoog me niet heel raar vinden?

Nee. Ook hier geldt dat het voor jou misschien raar en vreemd voelt en dat je je misschien schaamt voor je gedrag, je gedachten en je gevoelens, maar dat je helemaal niet de enige bent. Waarschijnlijk heeft de psycholoog al eens een soortgelijk probleem voor handen gehad. En weet je, het kan een behoorlijke opluchting zijn je verhaal te vertellen aan iemand die je nooit zal beoordelen.

Wat gaat de psycholoog doen?

De meeste collega’s zullen het beamen: jij gaat het meeste werk zélf verzetten. Dat is ook logisch, want het enige instrument om je te genezen, ben je zelf. De psycholoog weet dat jij alles in je hebt om dat te kunnen.

De psycholoog doet ondertussen ook het één en ander. In de behandeling is hij of zij een spiegel van jouw ziel. Je krijgt te zien wat je anders nooit zou opvallen. Bepaalde patronen, steeds terugkomend gedrag. Voor veel mensen is dat een eye-opener. Dat kan soms niet leuk zijn om te horen, maar in alle gevallen helpt het je wel. Verder geeft de psycholoog richting aan je ontwikkeling; door bepaalde behandeling wel en een andere niet in te zetten.

De psycholoog weet iets van jou dat je zelf nog niet weet

De psycholoog weet (uit ervaring) iets van jou. Iets dat jij nog niet weet en wat je misschien maar moeilijk kunt geloven. En dat is dat jij zélf alles in huis hebt om je klachten te boven te komen. Echt.

Contact met psycholoog Nederrijn.

Wil je graag persoonlijk en deskundig advies in jouw situatie? Bel ons secretariaat waar wij al je vragen kunnen beantwoorden. Je krijgt altijd iemand aan de telefoon die geschoold is in de psychologie, zo krijg jij het beste advies. Wij kunnen ook een afspraak voor je inplannen bij een psycholoog zonder wachtlijst. Wij zijn bereikbaar op 085-4014720.